PalmaActiva i Educació presenten la segona edició del projecte “Comerç i escola”

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament pretén conscienciar la població més jove a favor del petit comerç.

Amb l’objectiu de fomentar els valors del petit comerç a les escoles, les àrees municipals de Comerç i Educació sumen forces i ajudaran a que els nins i nines de Palma descobreixin el comerç de proximitat, tradicional i de barri. Joana Maria Adrover, regidora de Turisme, Comerç i Treball; Susanna Moll, regidora d’Educació i Esports; i Sergio Gómez, director general de Comerç, han presentat avui aquest projecte, que es desenvolupa per segon any consecutiu donada la bona acollida de la primera edició.

Segons Adrover, l’objectiu principal de “Comerç i escola” és conscienciar la població més jove a favor del petit comerç. “Volem aconseguir que la població més jove faci en el futur les seves compres al petit comerç, i això requereix com a passa prèvia que la joventut conegui aquest comerç, el tingui identificat, distingeixi l’oferta, sàpiga on estan ubicats els comerços tradicionals, tingui present els valors que aporten a la societat, a l’economia, al barri…”, ha afirmat la regidora de Comerç.

La regidora d’Educació i Esports, Susanna Moll, ha destacat que aquesta activitat “encaixa amb la filosofia de les activitat educatives municipals: coneixement del comerç de proximitat, del barri. És important que els infants i joves coneguin el seu entorn més proper per poder-ho apreciar”.

Comerç i escola

Les escoles que participen en aquest projecte són, de moment, el CEIP Anselm Turmeda de Son Roca i el CEIP Jafudà Cresques de Pere Garau. L’any passat van participar el col·legi Sant Felip Neri i el CEIP Son Canals (200 infants aproximadament en total). La idea és que cada any participin centres nous.

El projecte està dirigit a alumnes de 4t, 5è i 6è dels centres educatius públics de la ciutat de Palma doncs és a partir d’aquesta etapa quan els nins i nines comencen a ser més autònoms a l’hora de descobrir i a prendre consciència del seu entorn. “Encara que l’alumnat principal al que es dirigeix el projecte és als alumnes de 2on cicle de primària, hi ha hagut alguns centres que han mostrat interés en què tot l’alumnat pugui participar, i per aixó s’ha adaptat també una part del projecte a la resta del cicle”, ha explicat l’edil de Comerç.

Durant el mes de gener ja s’han duit a terme les primeres sessions amb els grups de 1r, 2n i 3r de primària del CEIP Anselm Turmeda.

Els objectius principals del projecte són:
• Conscienciar la societat sobre la importància i funcionalitat del comerç de proximitat a través dels infants.
• Fomentar el coneixement de l’entorn històric, social i cultural de la ciutat a través dels seus comerços.
• Crear una cultura de consum responsable i esperit crític en els infants.
• Oferir a les escoles un seguit d’activitats relacionades amb el seu barri i la seva realitat.
• Conèixer i valorar els petits comerços de la barriada en què s’aplica el projecte.
• Divulgar el projecte d’establiments emblemàtics.

S’ha dissenyat una activitat principal que consisteix en fer tres sessions amb els nins i nines.
• A la primera s’introdueixen conceptes relacionats amb el petit comerç de barri i de proximitat, la seva situació actual i avantatges de comprar-hi.
• A la segona es fa una sortida per visitar alguns comerços del barri i parlar amb els propietaris d’aquestes tendes.
• A la darrera es fa una reflexió sobre el que s’ha aprés i sobre com s’imaginen el seu barri al futur. Els alumnes pensen o inventen un petit comerç que creuen que fa falta al barri

També s’han dissenyat 4 activitats d’ampliació. Aquestes propostes consisteixen en:
• fer un article periodístic sobre una de les tendes del barri
• fer una entrevista als comerciants
• la realització d’una webquest centrada en el catàleg dels establiments emblemàtics
• una dinàmica de grup per tractar conceptes com el comerç just, la petjada ecològica o el comerç de proximitat.

Pel que fa al material, s’han dissenyat una sèrie de presentacions per fer les explicacions:
• un joc interactiu
• una fitxa per recollir informació de les tendes visitades
• una altra per crear el nostre comerç
• i alguns jocs clàssics amb fotos dels comerços (trenca closques, dòmino i memory).

L’àrea d’Educació ha col·laborat amb aquesta iniciativa, amb la valoració conjunta de l’activitat i la seva viabilitat, propostes de centres educatius receptius i on el barri té una vida important de comerç de proximitat, contacte amb els centre, etc.

Adrover ha recordat que aquest projecte s’uneix a altres iniciatives de PalmaActiva a favor del petit comerç, com són el catàleg d’establiments emblemàtics de Palma; les ajudes per al petit comerç (dotades amb 100.000 euros) i les ajudes a emblemàtics (20.000); l’exposició itinerant d’emblemàtics i del catàleg –que ara es pot veure a l’estació intermodal–, el Consell Municipal del Comerç, i el suport que es dona a activitats de dinamització comercial proposades per les patronals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

La moderació de comentaris està habilitada. El comentari pot trigar una mica a aparèixer.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.