PalmaActiva formarà part de la Xarxa de FabLabs Illes Balears

La iniciativa neix per impulsar la transferència del coneixement entre institucions i empreses a les Illes

PalmaActiva ha signat avui 3 d’abril el protocol de creació de la Xarxa de FabLabs Illes Balears, que neix per impulsar la transferència del coneixement entre institucions i empreses a les Illes.

Es tracta d’una iniciativa de col·laboració interinstitucional entre la Vicepresidència del Govern, la Fundació BIT, la Conselleria d’Educació i Formació Professional, l’Ajuntament d’Eivissa, el Consell Insular de Menorca, PalmaActiva i la Universitat de les Illes Balears.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presidit avui la signatura del Protocol general d’actuacions per a l’impuls de la Xarxa de FabLabs de les Illes Balears, una iniciativa de la Direcció General d’Innovació del Govern que té l’objectiu de facilitar la transferència de coneixement i l’intercanvi de bones pràctiques entre institucions i empreses, de manera que l’empresariat de cada una de les Illes tingui a l’abast la tecnologia de tots els FabLabs públics i les activitats formatives.

Per part de PalmaActiva ha signat el protocol el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació Jordi Vilà. També ha assistit la directora general d’Ocupació Gabrielle Ripoll.

El projecte, que estarà coordinat conjuntament per la Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la DG d’Innovació, i la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, a través de la Fundació Balear d’Innovació i Tecnologia (Fundació BIT), posa a més especial èmfasi en la joventut i assumirà la coordinació de les actuacions dirigides al jovent i a la seva formació en TIC, tant reglat com no reglat, complementant les actuacions ja existents en cada administració.

La DG d’Innovació del Govern destinarà un pressupost de 340.000 euros per al llançament d’aquesta Xarxa de FabLabs i la seva coordinació, per als exercisis 2023 i 2024.

També han estat presents a la signatura la resta d’administracions implicades: l’Ajuntament d’Eivissa, que aporta la infraestructura del Fablab d’Eivissa amb dues seus compartides, una a la Drassaneta de Vila i l’altra a l’espai de l’escola d’Art d’Eivissa; la Conselleria d’Educació i Formació Professional, que contribueix a la xarxa amb personal format en l’ús de l’equipament de fabricació digital de l’Escola d’Art d’Eivissa; el Consell de Menorca, el qual participa en el finançament del CentreBit, de la Fundació BIT, i col·labora activament amb el foment de la innovació empresarial en el marc de les seves competències; i PalmaActiva, que també col·labora amb el foment de la innovació empresarial en el marc de les seves competències.

A més, la Universitat de les Illes Balears, que disposa de personal i professorat altament qualificat en tecnologies de fabricació digital i ús del maquinari d’un FabLab, jugarà un paper clau en el funcionament d’aquesta xarxa mitjançant l’aportació d’aquest coneixement i l’establiment d’un correcte funcionament dels espais FabLabs. La UIB serà la responsable de la dinamització d’aquest coneixement, promovent la realització de cursos formatius.

Tots han coincidit en assenyalar la necessitat de la creació d’activitats i programes encaminats a promoure la col·laboració, la innovació, la difusió del coneixement, la democratització d’accés, la transferència del coneixement en l’àmbit de les tecnologies de fabricació digital, i les iniciatives conjuntes entre tots els FabLabs de les Illes Balears i els diferents agents.