El Consell Municipal de Comerç es reuneix a PalmaActiva

Ha tingut lloc avui amb la participació de patronals, sindicats i grups municipals

Avui 3 desembre ha tingut lloc la última reunió de 2021 del Consell Municipal del Comerç, punt de trobada i de diàleg entre els representants del sector del comerç i l’Ajuntament, en el qual es tracten aquells assumptes que incideixen sobre el conjunt i el dia a dia de l’activitat comercial. La reunió d’avui s’ha centrat en les accions que ha posat en marxa PalmaActiva per pal·liar els efectes de la pandèmia.

Rodrigo Romero, regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, ha començat la reunió agraint la gran assistència que hi hagut, amb representació de totes les patronals, sindicats i grups municipals.

Romero ha explicat en primer lloc les ajudes que PalmaActiva ha convocat els darrers mesos: els vals de descompte, les d’establiments emblemàtics, les ajudes directes per fer front a les conseqüències del covid i les d’operadors crítics de Mercapalma.

Romero ha detallat la bona acollida que han tingut tots aquests ajuts. Dels vals de descompte, ha destacat les bones xifres assolides: el 25.000 vals s’han exhaurit i han generat un impacte directe de més de 2 milions d’euros.

A través d’aquesta iniciativa, el passat 2 de novembre es varen posar a l’abast de la ciutadania 25.000 vals de descompte per reactivar el sector comercial de Palma. Aquests vals es podien bescanviar a més de 180 establiments de tot el municipi, on es trobaven comerços tant del centre com de barriades de l’extraradi com Son Ferriol, Sant Jordi i Platja de Palma. La iniciativa ha tingut un pressupost de 500.000 euros.

Romero també ha explicat que els darrers dies ja s’han abonat els ajuts destinats a establiments emblemàtics i a distribuïdors essencials ubicats en infraestructura crítica de Mercapalma. Per una banda, hi ha hagut 67 beneficiaris dels ajuts destinats a establiments del catàleg d’emblemàtics de l’Ajuntament de Palma (200.000 €), cadascun d’aquests establiments ha rebut 1.492,53 €. Aquestes subvencions tenen l’objectiu de donar suport els establiments emblemàtics mitjançant ajudes directes.

Per altra banda, hi ha hagut 18 beneficiaris dels ajuts destinats a pal·liar a les empreses ubicades a Mercapalma els efectes negatius provocats per les restriccions adoptades per tal d’aturar els contagis del covid-19. En total aquests ajuts han pujat a 102.000 euros.

Romero ha destacat que amb totes aquestes subvencions s’ha complit amb el compromís del consistori de posar-se del costat dels empresaris i treballadors afectats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia.

Durant la reunió també s’han explicat les novetats de la Línia Centre Ciutat de l’EMT.  L’EMT i PalmaActiva han col·laborat per a fomentar l’accés amb transport públic als més de 90 establiments emblemàtics de Palma, majoritàriament situats al voltant del centre històric de la ciutat.

Durant la trobada s’ha donat compte del pressupost de l’àrea de Comerç per a l’any vinent,  i s’han fet aportacions per a la campanya de vals de 2022. També s’ha tractat sobre el període d’obertura per a presentar autocandidatures per a formar part del catàleg d’establiments emblemàtics de l’Ajuntament de Palma.

Finalment, des de l’àrea de Model de Ciutat, s’ha explicat les línees bàsiques del nou Pla General d’Ordenació Urbana.

FÒRUM DE PARTICIPACIÓ I CONSULTA.- El Consell Municipal de Comerç és un fòrum de participació i consulta sobre aspectes estratègics que afecten el comerç de Palma. Aquest punt de trobada serveix per formular propostes per tal de donar suport al sector comercial en el marc de les competències de l’administració local. El Consell Municipal de Comerç està format per organitzacions reconegudes del sector com patronals i sindicats, i a cada sessió es pot convidar a participar, amb veu però sense vot, a altres entitats no relacionades directament amb el sector.

Els membres del Consell que han acudit a aquesta darrera reunió de 2021 són:

 • Rodrigo Romero, regidor de Promoció Econòmica i Ocupació
 • Fabrizio Di Giacomo, director general de Comerç
 • Biel Horrach, director general d’Urbanisme
 • Marta Guijarro, directora general de projectes estratègics de l’àrea de Model de Ciutat
 • Nicolau Cañellas, coordinador general de l’Àrea d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal
 • Antoni Vilella, en representació d’AFEDECO
 • Mateu Cunill, en representació de PIMECO
 • Miguel Ángel Salvà de PIMEM-Comerç
 • Maria Antònia Barceló, en representació d’UGT
 • Carmen María Carmona, en representació de CCOO
 • Julio Martínez, del Grup Municipal PP
 • Alejandro Escriche i Joana Maria Capó, del Grup Municipal Ciudadanos
 • Sandra Barceló, del Grup Municipal Vox