El catàleg d’establiments emblemàtics del 2020 queda conformat per 93 establiments

El catàleg d’Establiments Emblemàtics de l’Ajuntament de Palma ha quedat conformat aquest any per 93 establiments –front als 90 de l’any passat, hi ha hagut 5 altes i 2 baixes–. El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació Rodrigo Romero destaca que aquest any les subvencions per a establiments emblemàtics pugen de 20.000 a 50.000 euros. Segons Romero, “la quantia d’aquestes subvencions ha augmentat considerablement per posar en valor la seva activitat i per ajudar-los en aquests temps especialment difícils”.

La Comissió Tècnica d’Establiments Emblemàtics es va reunir a començament de 2020 i va ajustar els criteris i categories per adaptar-los a l’objecte de protecció, proposant fer girar la catalogació al voltant dels dos requisits fonamentals: l’antiguitat i l’activitat singular. Pel que fa a l’antiguitat, es reconeixen els establiments que es varen obrir abans de l’any 1940 o de més de 75 anys i que mantinguin la seva activitat a la d’ata d’avui. Respecte a l’activitat singular, es considera com a tal aquella que es distingeix pels coneixements que implica i que són o han estat expressió rellevant de la cultura tradicional balear en els aspectes materials, econòmics i socials.

Romero explica, que la Comissió, reunida de nou el mes de juny, va acordar que cinc nou establiments entressin al catàleg. Aquests establiments són:

  • el celler Pagés (per activitat singular, va posar en valor la cuina mallorquina durant el “boom turístic” -ho continua fent a dia d’avui- i per la vessant social d’aquest tipus d’establiments típicament mallorquí)
  • Gomex (per activitat singular, encara ara es dedica a treballar amb el cautxú i plàstic i manté una fesomia singular i característiques dels comerços antics).
  • perruqueria Rodríguez (oberta el 1945)
  • bar Venecia (obert el 1934)
  • bar Rita (obert la dècada dels 40)