Reunió del Consell Municipal de Comerç

Ha tingut lloc per via telemàtica amb l’assistència de les patronals, sindicats i grups municipals

Dia 14 d’abril ha tingut lloc de manera telemàtica la primera reunió de 2021 del Consell Municipal de Comerç, punt de trobada i de diàleg entre els representants del sector del comerç i l’Ajuntament de Palma, en el qual es tracten aquells assumptes que incideixen sobre el conjunt i el dia a dia de l’activitat comercial.

Rodrigo Romero, regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, ha explicat durant la reunió que PalmaActiva, mitjançant el treball dels 3 agents d’Ocupació i Desenvolupamet Local (AODL), està elaborant un cens del comerç urbà de Palma, un programa de tallers de digitalització per a empreses i autònoms i fent feina al programa Reempresa.

Aquests tres tècnics/ques estan realitzant un Pla Estratègic d’Ocupació Local, amb l’objectiu d’implantar de manera adequada les polítiques actives d’ocupació i el foment de l’ocupació a Palma. Aquest és un programa del SOIB amb finançament europeu, del qual PalmaActiva aporta el 20%.

Segons Romero, “no comptam amb dades fiables sobre la realitat comercial de la ciutat, les bases de dades existents estan obsoletes”. El regidor de Comerç ha explicat que el cens permetrà recollir informació de caràcter quantitatiu i qualitatiu de l’oferta comercial del municipi de Palma. “Aquest cens esdevindrà una eina molt útil per analitzar l’estat del teixit econòmic de l’espai urbà de Ciutat”, ha assenyalat Romero.

Gràcies a aquest cens, es podrà identificar, quantificar i categoritzar la oferta comercial així com els locals buits de l’espai comercial de Palma, i es detectaran aspectes claus i oportunitats de millora pel que fa a les diferents zones comercials i les activitats disponibles.

Ara mateix, s’està treballant en els barris de Camp Redó i Cas Capiscol. Aquesta és una feina que es realitza en coordinació amb l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma. Un equip de 10 persones del programa de foment de l’ocupació SOIB 30 Palma Informa II són les encarregades de la recollida de dades.

Romero també ha explicat que l’últim trimestre de 2021 es reprendran els tallers de digitalització per a empreses i autònoms, una iniciativa que ja es va dur a terme al 2019 i que es va haver de suspendre l’any passat per la pandèmia. Aquests tallers s’adaptaran a la nova realitat COVID, que ha accelerat el canvi de relació entre clients i comerços. Gràcies a aquest programa, es donarà formació i assessoraria individualitzada a empreses i autònoms per fomentar i agilitzar la seva transformació digital.

Durant la reunió també s’ha donat compte del pla de transmissió d’empreses Reempresa de PalmaActiva. PalmaActiva està desenvolupant aquest programa amb l’objectiu  de fomentar la continuïtat d’empreses de Ciutat. El programa Reempresa és un model innovador d’emprenedoria que fomenta la continuïtat d’empreses que són viables econòmicament i cerquen un relleu en la propietat i direcció. Segons ha afirmat Romero, aquest és un mecanisme real per agafar una activitat que ja funciona, garanteix la conservació de llocs de feina (i en crea de nous), i dona oportunitats a les persones que no volen començar de zero.

Romero també ha informat de què PalmaActiva, ha creat un directori d’ajuts i subvencions relacionat amb la pandèmia de la COVID-19 (https://bit.ly/32dnNTI). Finalment, Romero ha donat compte de totes les ajudes del Govern, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma de l’any 2020 i les previstes per a aquest 2021.

També han intervingut a la reunió representants de l’àrea de Seguretat Ciutadana, que han explicat la reactivació de la policia de barri, una figura que s’ha recuperat i que suposarà reforçar la relació entre els veïns de les diferents barriades de la ciutat i la presència de policia de proximitat.

Per altre banda, Neus Truyol, regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, ha informat sobre l’adaptació del PGOU al PECMA (Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials de Mallorca). Properament tindrà lloc una reunió específica sobre aquest tema amb PalmaActiva, Urbanisme, les patronals i el Consell de Mallorca.