PalmaActiva desenvolupa un programa que té l’objectiu de fomentar la continuïtat d’empreses de Palma

Amb el programa Reempresa de l’Ajuntament de Palma es fomentarà la continuïtat d’empreses que són viables i cerquen relleu

PalmaActiva està desenvolupant un programa amb l’objectiu  de fomentar la continuïtat d’empreses de Ciutat. El programa Reempresa és un model innovador d’emprenedoria que fomenta la continuïtat d’empreses que són viables econòmicament i cerquen un relleu en la propietat i direcció.

Segons explica Rodrigo Romero, regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, “des de PalmaActiva sempre s’ha tingut la inquietud i l’interès per mantenir l’activitat de les empreses ubicades a Palma i per fomentar l’emprenedoria, ja des de fa anys una de les propostes d’actuació ha estat posar en contacte aquelles persones que tenen ganes d’iniciar l’activitat empresarial amb aquelles que per algun motiu es plantegen cessar l’activitat  –bé sigui per jubilació bé sigui per manca de relleu, etc–”.

En el conjunt de les relacions que manté PalmaActiva amb altres entitats relacionades amb l’àmbit de l’empresa i l’emprenedoria, s’està treballant amb l’IDI en un document que serveixi de protocol i de metodologia d’intercanvi d’experiències, sobre diferents programes i projectes. En aquest context, el passat mes de febrer, l’IDI posà en marxa un programa que precisament cerca posar en contacte empreses amb persones emprenedores que vulguin iniciar un negoci i que té com a objectiu fomentar la continuïtat d’empreses que són viables econòmicament i que cerquen un relleu en la propietat i direcció. Aquest programa, Reempresa, posa a l’abast de les persones emprenedores un mercat d’empreses petites i mitjanes que per algun motiu (jubilació, salut, etc.) estan avaluant tancar. Es persegueix evitar el tancament d’empreses per manca de relleu i al mateix temps esdevé una oportunitat per a les persones que volen iniciar un projecte empresarial.

“El programa permet adquirir una empresa i fer-la créixer sense necessitat de crear-la des de zero; així, aquesta opció de reemprendre un negoci que ja existeix és més fàcil per a la persona emprenedora perquè ja disposa d’un local, d’una cartera de proveïdors, de clientela i de personal treballador, atès que un altre objectiu que se cerca és mantenir els llocs de feina”, explica l’edil de Promoció Econòmica i Ocupació.

D’ençà de l’anunci de la posada en marxa d’aquest programa, s’han rebut consultes a PalmaActiva per rebre informació tant de part de persones emprenedores com de persones titulars de negocis. Romero detalla que de la banda de persones emprenedores, per exemple s’han rebut consultes d’una empresa de serveis informàtics amb més de 50 treballadors que busca altres empreses similars a la seva per expandir-se; una dona de 55 anys aturada de llarga durada que cerca un petit comerç de productes ecològics per autoocupar-se, o un home de 50 anys acomiadat de la seva feina fa un any que cerca un petit comerç i estaria disposat a que el propietari del negoci l’acompanyés un temps mentre li ensenya el funcionament del negoci. Per altra banda, com a negocis cedents per exemple s’ha posat en contacte amb PalmaActiva una escoleta en ple funcionament i amb 6 treballadors: la propietària vol fer un gir a la seva vida professional i està interessada a cedir el negoci.

Actualment, a PalmaActiva, aquest programa s’ha introduït de la mà dels agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) –programa conjunt amb el SOIB– que atenen les sol·licituds que arriben –tant per part de les persones emprenedores com per part de les persones que volen cedir el negoci– i s’ha fet una sessió informativa a tot el personal tècnic que fa assessorament als emprenedors perquè n’estigui assabentat i pugui informar.

PalmaActiva s’adherirà mitjançat l’IDI a aquest mercat virtual en el qual es podrà consultar l’oferta de negocis que es vulguin cedir i les persones emprenedores que cerquen un negoci perquè ambdues persones es puguin trobar. Actualment, des de PalmaActiva ja s’han donat d’alta els primers usuaris d’aquest programa. Una vegada que s’han trobat i hi ha interès, se segueix un procés d’acompanyament per fer viable la cessió i aconseguir la “venda” del negoci i que la persona emprenedora adquireixi un negoci que ja està funcionant per fer-lo créixer.

Si necessites informació sobre Reempresa, pots contactar amb el telèfon gratuït 900139138.