El Quiosc de PalmaActiva apropa a la ciutadania les activitats de la Setmana Mundial del Pa

Un tast i una ruta pels forns emblemàtics de Palma centraran les activitats que tindran lloc del 17 al 20 d’octubre al Quiosc de la plaça de l’Olivar

 

Un tast de pa de xeixa i de llonguet ha inaugurat aquest matí els actes de celebració de la Setmana Mundial d’aquest aliment, que tindrà lloc del 17 al 20 d’octubre al quiosc de PalmaActiva de la plaça de l’Olivar. Organitzada per Vicepresidència, a través de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, té com a objectiu fer visible i fomentar el consum de pa tradicional i saludable elaborat a forns professionals.

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha inaugurat aquest matí els actes de la Setmana del Pa juntament amb Pep Magraner, gerent de l’Associació de Forners i Pastissers; el director general de Comerç del Govern, Miquel Piñol; el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament de Palma, Jordi Vilà, i el director general de Comerç de l’Ajuntament, Miguel Carranza.

Jurado ha recordat la tasca que es du a terme des de l’IDI de promoció del consum de pa juntament amb el sector a través del segell ‘Pa d’Aquí, forn i tradició’, que distingeix el pa tradicional de l’industrial, i amb el qual es pretén que el consumidor identifiqui ‘Pa d’Aquí’ amb un producte de qualitat, saludable i de proximitat. A més, ha convidat a visitar el quiosc de PalmaActiva de la plaça de l’Olivar per conèixer les tipologies del pa tradicional, les seves qualitats nutricionals, i els forns de les Illes Balears especialitzats en aquest aliment.

Per la seva banda, Pep Magraner ha destacat els 303 establiments adherits a la marca (234 a Mallorca, 43 a Menorca, 23 a Eivissa i 3 a Formentera). Magraner ha manifestat que “per formar part de la marca Pa d’Aquí, els forns i pastisseries han de tenir obrador i un mínim del 70 % de productes d’elaboració pròpia. A més, han d’oferir al públic almenys dues varietats de pans considerades típiques de les Illes Balears: pa pagès (blanc o moreno), pa de xeixa, llonguet, panet d’oli, galetes fortes d’Eivissa, galeta d’oli, coc, magraneta i Viena”.

Jordi Vilà, regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, ha destacat la seva satisfacció perquè PalmaActiva un any més col·labori amb aquestes activitats cedint el Quiosc de PalmaActiva, per apropar així aquesta iniciativa a tota la ciutadania. El Quiosc de PalmaActiva és un espai perquè les empreses, les persones emprenedores  i les entitats puguin exposar i testar temporalment els seus productes i serveis.

A més del tast de pa a càrrec de José Cortés, president de l’Associació de Cuiners de Balears (ASCAIB), xef, formador i assessor gastronòmic, que ha tingut lloc aquest matí, la Setmana del Pa 2022 també inclou una classe magistral del forner Peio Zalba destinada a l’alumnat de forneria i pastisseria i a professionals del sector. Peio Zalba és el fundador del forn PaneNostro, establiment amb certificat ecològic ubicat al barri de sa Gerreria de Palma, des del qual elabora pans amb farines integrals i morenes de blat de xeixa, blat mort, blat barba i blat mollar, entre altres productes.

Després de l’èxit de l’edició passada, es torna a organitzar una visita guiada a càrrec del filòleg i investigador Tomàs Vibot. En aquesta ocasió, la ruta descobrirà alguns dels forns que han marcat la personalitat de Palma, tant per la mateixa història de l’establiment com per la qualitat dels productes que, generació darrere generació, han anat oferint. Serà una passejada per gaudir de la tradició, la cultura i el present d’alguns dels obradors més emblemàtics de Ciutat. Aquesta activitat tindrà lloc el dimecres 19 d’octubre i està oberta a tota la ciutadania, tot i que cal inscriure’s prèviament.