El mes de juny l’atur no experimenta canvis respecte al mes anterior

L’afiliació creix un 1,6%

Foto d’arxiu Fira de l’ocupació
El passat mes de maig Palma registrava 224.685 persones afiliades, una xifra que suposa un increment de l’1,60% en l’àmbit intermensual respecte al mes d’abril de 2020. Són xifres de l’informe del mercat laboral a ciutat elaborat per PalmaActiva.
El mes de juny l’atur no va experimentar canvis respecte al mes anterior, pel fet que es mantenen les mesures implantades dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) des de l’inici de la crisi. Encara que si el comparem amb les xifres de juny de l’any 2019 l’atur ha crescut un 75,72 per cent. Unes xifres que reflecteixen l’aturada que ha afectat a tots els sectors econòmics a causa de l’alerta sanitària de la COVID-19.
La variació intermensual de l’atur dels col·lectius específics manifesta una tendència desigual als diferents grups de població. D’una banda els joves són l’únic col·lectiu en què disminueix l’atur amb un 2 per cent respecte al mes de maig, mentre que les persones majors de quaranta-cinc anys aturades s’incrementaren un 1 per cent. En l’àmbit interanual l’atur dels joves menors de vint-i-nou anys creix un 140 per cent mentre que el de les persones majors de quaranta-cinc anys ho fa un 39 per cent en comparació amb el mes de juny de l’any 2019.
Tot i que no és un col·lectiu específic volem destacar que l’atur de les persones aturades de menys de 3 mesos disminueix un 24,67% respecte al mes de maig.
Al mes de juny les dones experimenten un increment del 0,83% respecte del mes de maig, i la variació interanual suposa un increment del 67 per cent. L’atur dels aturats de llarga durada creix un 4,65 per cent respecte del mes anterior.
Pel que fa al sector econòmics al mes de juny hi ha un descens de l’atur a totes les activitats econòmiques menys a agricultura (10,07%), respecte al mes de maig. En l’àmbit interanual l’hoteleria, amb un 128 per cent és el sector en què més ha augmentat l’atur, seguida de comerç amb un 71%.
En referència a la contractació del mes de juny a Palma es registraren 6.915 contractes laborals. Comparant aquesta xifra amb la del mes anterior creix el nombre de contractes gairebé un 47 per cent. Si ho comparem amb el mateix mes de l’any anterior disminueix en un 66 per cent. Del total dels contractes que es feren el gruix (5.654) foren contractes temporals mentre que la resta (1.261) eren contractes indefinits (suposa un 18%).