El catàleg d’establiments emblemàtics de l’Ajuntament de Palma ja té 99 establiments

Aquest any s’incorporen el Bar Cristal, el Bazar del Libro, Colmado Maneu, Cuchillería Sineu, Floristería Abolengo, Gelats Ca’n Miquel, Panadería S’Estació i Tejidos Bellver

La Comissió Tècnica d’Establiments Emblemàtics ha aprovat la incorporació de 8 nous establiments al catàleg d’establiments emblemàtics de l’Ajuntament de Palma. Aquest catàleg queda format per 99 establiments –front als 93 de l’any passat, hi ha hagut 8 altes i 2 baixes–.

Els establiments que s’incorporen són:

 • Bar Cristal
 • El Bazar del Libro
 • Colmado Maneu
 • Cuchillería Sineu
 • Floristería Abolengo
 • Gelats Ca’n Miquel
 • Panadería s’Estació
 • Tejidos Bellver

Rodrigo Romero, regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, explica que PalmaActiva va estudiar 18 propostes per formar part del catàleg de 2021, de les quals 9 corresponien a autocandidatures i 9 a propostes d’ofici, finalment es va aprovar que 8 nous establiments entrin a formar part del catàleg.

Els criteris d’admissió dels nous emblemàtics són:

 • Bar Cristal: compleix l’antiguitat (s’obrí inicialment l’any 1930). Aquest establiment ha tornat recuperar l’activitat després d’un breu parèntesi com a franquícia.
 • Cuchillería Sineu: es cataloga com a emblemàtic per activitat singular (seguint el mateix criteri emprat per a la Cuchillería Amengual; són dels pocs establiments d’aquest tipus que queden a Palma).
 • Panadería S’Estació: compleix l’antiguitat i manté l’activitat al mateix lloc després de la reforma feta sobre l’antiga Casa Pujadas.
 • Colmado Can Maneu: es cataloga com a emblemàtic per activitat singular; és una de les poques botigues de queviures de Palma –conegudes durant un temps com a “ultramarinos”–. El local era conegut antigament com a Can Maganet; bar i fonda on menjaven els pagesos que anaven al mercat de Palma. Esdevingué botiga de queviures als anys 70; amb relleu generacional.
 • El Bazar del Libro: es cataloga com a emblemàtic per activitat singular, està especialitzat en la venda de llibres de segona mà, en allò que es coneix com a “venda de llibre vell”.
 • Floristería Abolengo: es cataloga com a emblemàtic per antiguitat. Des del 1999 té botiga a les avingudes, si bé al 1930 ja participava al mercat de les Avingudes i després s’instal·là a la Rambla. Actualment és la 3a generació.
 • Tejidos Bellver: es cataloga com a emblemàtic per antiguitat. Ubicada al carrer de Sant Miquel, és una de les poques tendes de teixits que encara queden al carrer de Sant Miquel.
 • Gelateria Can Miquel: es cataloga com a emblemàtic per activitat singular. Data de 1971 i segons la Comissió Tècnica, “revolucionà el món del gelat a Palma, incorporà noves receptes de gelat, va incloure l’experimentació; a més, participa a campionats de gelats i elabora gelats de sabors originals”.

El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació explica que des de l’Ajuntament es continuarà donant tot el suport possible a aquests establiments: “Som conscients que és un moment complicat per al sector del comerç, per això aquest any hem duplicat el pressupost de les subvencions dedicades a aquests establiments. El 2019 l’import va ser de 20.000 euros, l’any passat va ser de 50.000, i aquest es dobla a 100.000 euros ja que ara més que mai hem d’intentar donar-los suport”.  A més, Romero també ha destacat que d’aquí poc PalmaActiva presentarà la web de l’Ajuntament dedicada a aquests establiments, elaborada gràcies al programa SOIB Jove Palma Web

Romero explica: “Des de PalmaActiva vam començar a fer feina en aquest catàleg l’any 2016, el 2018 el vam aprobar amb 78 establiments i és satisfactori arribar ja als 99 d’aquest any, esperam que es mantinguin tots els establiments i que continuin afegint-se més cada any”.

Arran d’aquesta iniciativa que s’ha desenvolupat a Palma i que el Govern ha vist com a una bona pràctica per a la sensibilització envers el comerç de proximitat, l’activitat comercial i les conseqüències positives que comporta el foment d’aquest format de comerç per a les ciutats i la societat en conjunt, s’ha proposat fer també un catàleg d’establiments emblemàtics del conjunt de les Illes Balers, “en el qual, evidentment, des de Palma aportarem els establiments del nostre catàleg d’acord amb els criteris  que decideixin treballar”, detalla Romero.