El batle José Hila es reuneix amb una cinquantena de representants d’establiments emblemàtics de Ciutat

El batle José Hila es reuneix amb una cinquantena de representants d’establiments emblemàtics de Ciutat
El batle José Hila es reuneix amb una cinquantena de representants d’establiments emblemàtics de Ciutat
Ahir vespre el batle de Palma José Hila es va reunir a PalmaActiva amb una cinquantena de representants d’establiments emblemàtics de Ciutat. El batle va agrair l’assistència de tots els presents destacant que el motiu de la convocatòria era “poder mantenir un contacte personal, parlar cara a cara de la feina que es fa des de l’àrea de Comerç i en particular sobre els establiments emblemàtics”. “Volem saber la percepció, les inquietuds, els suggeriments… del comerciants de Ciutat”, va afirmar Hila. A la reunió també van assistir la regidora de Turisme, Comerç i Treball Joana Maria Adrover; el coordinador de Turisme, Comerç i Treball Francisco Ducrós i la directora general de Comerç Pepa Peláez.

A la jornada també hi va haver representació de la Comissió Tècnica que està treballant per a l’elaboració del catàleg d’establiments tècnics, i va servir per presentar la feina que fa aquesta Comissió, atendre preguntes, resoldre dubtes, etc.

La jornada informativa va començar amb l’exposició per part de la regidora de Comerç de l’activitat que s’ha fet al voltant dels establiments emblemàtics. Posteriorment, el personal tècnic de PalmaActiva traslladà als titulars d’establiments emblemàtics la part més tècnica de tot aquest procés, com per exemple:
– el marc jurídic i de competències quan es parla de protecció, catalogació…
– la disposició d’una llista original d’establiments considerats emblemàtics a partir del criteri d’antiguitat i sobre la qual s’ha anat treballant des de la Comissió Tècnica en format de fitxes
– la composició d’aquesta Comissió Tècnica (personal tècnic d’àrees municipals de Comerç, Urbanisme i Cultura; UIB, ARCA, COAIB, COEIIB), la metodologia de funcionament, la freqüència i periodicitat de les sessions…
– la presentació de candidatures d’establiments, que pot ser d’ofici a partir de la llista original citada anteriorment i també a instància de particulars.

Segons Adrover, “l’objectiu tècnic que ens marquem per enguany és assolir una aprovació provisional del major nombre de fitxes d’establiments per arribar a una aprovació definitiva i un primer catàleg per a l’any vinent, sempre entenent el catàleg com a un instrument dinàmic i en el qual hi podrà haver canvis de categoria, entrada de noves fitxes d’establiments, etc.”.

Després, hi hagué un torn obert de paraula en el qual els assistents es mostraren molt participatius i feren arribar a la màxima autoritat municipal algunes de les seves inquietuds, algunes relacionades amb la seva activitat econòmica i altres relacionades amb temes de caire més municipal com trànsit, model de ciutat, lloguer vacacional, promoció turística, etc.

CATÀLEG D’ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS

La Junta de Govern del passat 16 de novembre de 2016 va aprovar l’elaboració d’un catàleg d’establiments emblemàtics de Palma. Aquest acord va ser fruit de la feina feta des del passat mes d’abril per un grup de treball liderat per la regidora Joana Maria Adrover i integrat per diferents agents com ARCA, el Col·legi Oficial d’Arquitectes, el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials, el Departament d’Història Aplicada de la UIB, el Grup municipal del Partit Popular, el Grup municipal Ciutadans i les àrees de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, d’Economia, Hisenda i Innovació, i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament.

Segons la regidora de Comerç, “aquest catàleg pretén dotar la ciutat d’un instrument vàlid que reculli tots aquells establiments comercials i de serveis que es puguin considerar, segons els criteris que s’establiran, com a emblemàtics, per tal de garantir-ne la continuïtat en el lloc on estan situats i de l’activitat que s’hi desenvolupa, establint una sèrie de mesures que contribueixin a la seva protecció i conservació en el marc del paisatge comercial de la ciutat”.

La protecció dels comerços emblemàtics es planteja sobre una sèrie d’elements a tenir en compte a l’hora de concretar el concepte d’establiment emblemàtic :
• Valor històric de les activitats comercials, artesanals i de serveis, relleu generacional.
• Valor cultural/singular/tradicional.
• Valor turístic.
• Valor patrimonial del bé moble i immoble.
• Valor social a l’entorn on s’ubiquen, comerç de proximitat.

Els establiments que formaran part d’aquest catàleg hauran de complir requisits com l’antiguitat, mantenir una activitat singular o ser establiments que contenen elements patrimonials protegits inclosos al catàleg del PGOU de Palma o declarats Bé d’Interès Cultural o Bé Catalogat (BC) per l’administració competent en matèria de patrimoni històric.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

La moderació de comentaris està habilitada. El comentari pot trigar una mica a aparèixer.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.