Debat a PalmaActiva sobre com han de ser els centres comercials a cel obert

PalmaActiva organitza les jornades “Mesures de futur per a la dinamització del comerç de Palma”

Avui han començat a PalmaActiva les jornades “Mesures de futur per a la dinamització del comerç de Palma”. Amb aquestes jornades, PalmaActiva vol debatre al voltant de la promoció i el foment del petit i mitjà comerç de Palma. Durant les 4 taules rodones s’analitza el paper que juguen en el futur comercial de Ciutat la digitalització, la transformació dels espais urbans, els mercats, l’associacionisme comercial i la col·laboració publicoprivada.

El batle Jose Hila ha obert les jornades destacant la importància que té el comerç de proximitat per a Palma ja que dona vida i caràcter a la ciutat i crea ocupació. “Encara que és innegable que ara la situació és complexa, hem de mirar al futur pensant en la recuperació quan ja no hi hagi COVID-19; aquestes jornades seran molt útils per aprendre d’experiències que han funcionat a altres territoris”, ha dit el batle.

La primera taula rodona organitzada per PalmaActiva ha estat “Governança i nous models de col·laboració publicoprivada”. Han participat Muntsa Vilalta, directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Miquel Piñol, director de Comerç del Govern i Rodrigo Romero, regidor de Promoció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament. Mariona Luis Thomas, directora de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), ha moderat el debat.

A aquesta taula s’ha parlat sobre els centres comercials a cel obert o centres comercials urbans. La representant de la Generalitat catalana ha explicat que la llei catalana sobre les Àrees de Promoció Econòmica Urbanes (APEU) ja es troba en fase parlamentària. Les APEU són zones delimitades d’un municipi en les quals està previst l’execució d’un pla d’actuació de desenvolupament d’interès públic, i seran de pertinença obligatòria. Piñol, per la seva part, ha explicat com es preveu que sigui la futura llei balear, parlant també sobre la importància de consolidar els establiments emblemàtics i sobre futures ajudes col·lectives al sector.

Romero, per la seva banda, ha destacat que la pandèmia ha fet veure als comerciants la necessitat de donar un bot tecnològic: “El confinament ha fet que el comerç de proximitat hagi vist la importància de tenir presència a internet, no necessàriament un punt de venda, sinó donar-se a conèixer i que la gent sàpiga on poden trobar-los”. L’edil també ha destacat que front a les grans superfícies de la perifèria, el comerç de proximitat genera una ocupació estable i de qualitat. Romero ha afirmat que és imprescindible tenir el més prest possible una llei balear que reguli els centres comercials a cel obert, “normativa que implicarà tant un compromís per part de les administracions com dels comerços”. L’edil ha finalitzat destacant en la necessitat de fomentar el consum, “en aquesta línia des de l’Ajuntament ajudarem promovent bons”.

Entre els assistents a les jornades hi ha hagut comerciants, representants de les patronals del sector, d’associacions comercials, de la Cambra de Comerç, personal tècnic i directiu de l’Ajuntament de Palma i altres representants institucionals del sector d’altres comunitats.

La primera jornada d’avui ha estat en horari d’horabaixa (entre les 14.30 i les 18.00 hores) i la segona jornada de dijous serà en horari de dematí (entre les 9.30 i 13.45 hores).

Les jornades es retransmeten per videoconferència i part dels ponents assisteixen de manera presencial i part de manera telemàtica. Les conferències estan obertes al públic, es poden seguir en línia al canal de PalmaActiva de Youtube i també es pot assistir presencialment –cal preinscriure’s prèviament ja que la cabuda és limitada– (https://icpa.palma.cat/icpafront/curs/4918).