El catàleg d’establiments emblemàtics del 2023 queda conformat per 114 establiments

Aquesta any s’incorporen 11 establiments

El catàleg d’establiments emblemàtics de l’Ajuntament de Palma ha quedat conformat aquest any per 114 establiments –front als 105 de l’any passat, hi ha hagut 11 altes i 2 baixes–.

La Comissió Tècnica d’Establiments Emblemàtics de l’Ajuntament, reunida dia 8 de febrer, va acordar que 11 establiments entressin al catàleg. Aquests establiments són:

 1. Can Jaume Artesans
 2. Cristaleria Mac
 3. Es Sabater
 4. Floristeria La Rosaleda
 5. Floristeria Miquel Capellá
 6. Forn de ca l’amo en Pep
 7. Forn de ca sa Camena
 8. Joyería Bitla
 9. Juguetería Sandros
 10. Màquinas de coser Antiga Casa Capó
 11. Muebles Nicolau

Jordi Vilà, regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, destaca que aquesta edició és la que compta amb un major nombre d’incorporacions quant a establiments i el que recull una major representació del territori municipal quant a les actualitzacions que s’han fet del catàleg, atès que aquests establiments s’ubiquen fins a 8 districtes de Palma.

En concret, els barris que incorporen representació a aquesta edició són: Camp Redó, Centre (mercat de l’Olivar), Foners, Bons Aires, Jaume III, Santa Catalina, es Secar de la Real i Soledad Nord.

Pel que fa a les activitats que s’hi incorporen, aquestes corresponen a: venda i reparació de màquines de cosir, carnisseria, cristalleria, taller de sabates, floristeria, forn, joieria, venda de juguetes i venda de  mobles.

Per altra banda, s’han de lamentar les baixes de Calzados La Elegancia i de Sa Botiga (de sa Calatrava) per cessament definitiu de l’activitat.

Dels 11 establiments catalogats, 6 compleixen amb els requisits de l’antiguitat i de la singularitat (54,5%), 3 compleixen amb el requisit de l’antiguitat (27,27% ) i 2 amb la singularitat (18,18%). A més, la totalitat del 11 presenten relleu generacional i 5 romanen des de sempre en el mateix lloc en el qual sorgiren.

Miguel Carranza, director general de Comerç i membre de la Comissió, destaca la incorporació de dos forns, “essent aquests establiments molt importants per a la creació de capital social i cohesió a Ciutat”.

Sota la coordinació de la regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació, integren la comissió tècnica d’establiments emblemàtics les àrees municipals d’Urbanisme i de Cultura, la UIB, el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials i ARCA.

 

NOUS EMBLEMÀTICS

Can Jaume Artesans – parada 53-58 del Mercat de l’Olivar, Plaça de l’Olivar

Empresa mallorquina fundada a l’any 1927 dedicada a la venda de carn tractada de manera artesanal. Varen establir-se en primer terme a la plaça Major fins a la creació del mercat de l’Olivar, moment en què varen traslladar-s’hi.

 

Cristalería MAC – Carrer Miquel Santandreu, 20

Establiment amb 82 anys d’antiguitat que es troba especialitzat en la realització de vitralls emplomats, i també altres productes relacionats amb el vidre artístic. Es troba regentat pel mestre vidrier Pedro García Riera que representa la tercera generació de la seva branca familiar.

 

Es Sabater – Ticià, 34

Establiment ubicat en el carrer Ticià, 34 dedicat a la reparació de calçat, d’articles de pell i de calçat específic d’activitats de muntanya (escalada, muntanyisme, pista trail…) i també a la producció de calçat ortopèdic. Varen iniciar l’activitat com a taller a Artà a l’any 1908 a partir de la iniciativa de Benet Capó Nicolau, repadrí de Jaume Capó. És l’únic establiment a tot Balears que es dedica a la fabricació de calçat ortopèdic a mida.

 

Floristería La Rosaleda – Carrer dels Montcades, 3

Establiment que es dedica a la producció i venda de flors, es té constància des de l’any 1960, tot i que se sap que l’activitat es va desenvolupar abans per part d’una dona estrangera. A partir d’aquest any 1960, el negoci ho regenten Pascual Valiente i Maria Galindo. Aquests gestionen el negoci fins a l’any 2004/2005 quan traspassen la tenda a Magdalena Llabrés, que era dependenta de la tenda. A l’any 2013 Magdalena decideix jubilar-se i Pascual i Maria cedeixen el negoci a Mateo Noguera i la seva esposa Maria del Pilar Pol. Cal destacar que Mateo introduí les corones de flors per als difunts a les Balears. Actualment, regenten el negoci Maria del Pilar Pol i la seva filla Paula Noguera, que representen la 4ª generació d’aquesta família vinculada al sector floral.

 

Floristeria Miquel Capellà – mòdul 66-81 del Mercat Municipal de Santa Catalina, Plaça de la Navegació, 20

És una empresa familiar que es va fundar a l’any 1948 dins el mercat de Santa Catalina, la qual hi roman d’ençà de la seva fundació. Es troba regentat per Cati Capellà que representa la 3ª generació de la família Capellà Moll. L’activitat es basa en la venda de tota mena de flors per a diferents esdeveniments, ja siguin comunions, bodes, etc. També ofereix diferents complements per a les flors com pot ser el cas de gerros i cossiols, entre altres.

 

Forn de Ca l’amo en Pep  – Carrer de Joan Mascaró i Fornés, 182 Es Secar de la Real

Es tracta d’un forn que es troba ubicat en un antic magatzem on pràcticament es podia comprar tota mena de productes. Va ser comprat per Amador Salom Calafat, natural de Vilafranca i en el qual,  a més de crear el forn a finals del segle XIX, va donar lloc a la creació d’habitatges a l’entorn de l’obrador. Després, va ser adquirit pel pare d’Arnau Company Florit, que es qui actualment regenta el negoci.

 

Forn de Ca sa Camena – Carrer d’Anníbal, 22

Constitueix un dels forns més antics de Palma. La data d’obertura consta de l’any 1912 però hi ha indicis de què l’activitat podria haver començat molt abans, en concret a l’any 1843.

 

Joyería Bitla – carrer Jaume II, 8

Es tracta d’un establiment que es dedica a la creació i venda de joieria i rellotges realitzades de manera particular que s’ubica al carrer de Jaume II.  El comerç es va fundar l’any 1923, el qual ha romàs en aquesta ubicació fins l’actualitat.

 

Juguetería Sandros – carrer Reis Catòlics, 85

Comerç dedicat a la venda de joguines que data del 1960 aproximadament. El seu interior es troba plena d’una gran diversitat de joguines on una de les seves especialitats són les joguines de ràdio control. La catalogació d’emblemàtic és per la singularitat de l’activitat, per ser una de les poques tendes de juguetes que no formen part d’altres cadenes o franquícies comercials.

 

Máquinas de coser Antiga Casa Capó – Carrer de Lluís Alemany i Pujol, 6

Establiment dedicat a la venda i reparació de màquines de cosir. Va ser fundat per Jaime Capó Pizà i actualment la tercera generació de la branca familiar continua regentant el negoci

 

Muebles Nicolau – Carrer General Ricardo Ortega, 60

Comerç dedicat a la venda de tota mena de mobiliari, tot i que actualment la seva activitat se centra més en la venda de mobiliari modern i contemporani. Es troba regentat per Toni i Jaime Nicolau, que representen a la tercera generació de la família Nicolau, que porta la regència del negoci des de la seva creació a l’any 1920.