- El batle José Hila ha presidit avui la primera reunió del pacte amb l’assistència de representants de CAEB, PIMEM, UGT i CCOO.
- El batle ha repassat amb els agents socials els objectius del PLO, que pretenen aconseguir millorar l’ocupació a Palma.
El batle de Palma José Hila i la regidora Joana Maria Adrover han mantingut avui la primera reunió de seguiment del Pacte Local per a l’Ocupació (PLO) amb diversos agents socials –CAEB, PIMEM, UGT i CCOO–. A la reunió han assistit també Francisco Ducrós, coordinador general de Turisme, Comerç i Treball; Susana Rincón, directora general de Treball, Alejandro Teixias president d’UGT; Antoni Sampol, vicepresident de PIMEM; Silvia Montejano, secretària d’Ocupació de CCOO; i Ana Reguera, responsable de Formació de CAEB.
El passat 24 de gener es va signar el nou Pacte Local per l’Ocupació, la Cohesió Social i el Foment de l’Economia Productiva. Aquest document, que tindrà vigència fins a final de la present legislatura, pretén aconseguir una millora de la qualitat de vida i benestar de la ciutadania de Palma.
Durant la reunió, el batle de Palma ha fet un seguiment amb els agents socials dels objectius del pacte, mitjançant els quals es pretén aconseguir millorar l’ocupació a Ciutat. Hila ha repassat alguns dels principals objectius, com són els de donar suport a la petita i mitjana empresa, incloure clàusules socials a la contractació pública, donar suport al petit comerç o cercar nínxols d’ocupació.
Com exemple de l’esforç realitzat en aquest sentit, ha posat la Fira de l’Ocupació, que “que en 2016 va posar a 64 empreses que oferien prop 500 llocs de treball en contacte amb els ciutadans; i enguany s’ha repetit la xifra de llocs de treball amb menys empreses”.
De la seva part, la regidora J.Mª Adrover ha destacat que gràcies al pacte s’ha recuperat el diàleg amb les entitats socials i empresarials, i ha assenyalat que s’ha intentat identificar totes les entitats socials relacionades amb l’ocupació, que jan estan representades al consell rector de PalmaActiva.
Pel que fa a la inclusió de criteris socials a les actuacions de l’Ajuntament de Palma, la regidora ha recordat que l’Ajuntament va aprovar el 13 d’octubre de 2016 les instruccions de l’Ajuntament de Palma per a una contractació pública amb responsabilitat social, mediambiental i lingüística. A mode d’exemple, el primer edil destacat la concessió mitjançant contracte reservat a centres especials d’ocupació i empreses d’inserció, sense ànim de lucre, la gestió i explotació de locals de propietat municipal del parc Kristian Krecovic i del parc de Son Gibert . Així mateix, fins al proper dia 23 de març es poden presentar propostes per a la licitació del concurs d’ocupació i explotació de les platges de Cala Estància, Can Pere Antoni, Cala Major i Ciutat Jardí. Per altre banda, al contracte licitat per la societat municipal SMAP relatiu al servei de neteja, actualment en fase de valoració, s’exigeix el compliment de les prescripcions anteriors.
Quant a l’objectiu referit a la consolidació de PalmaActiva com a eina al servei de la creació d’ocupació de qualitat, J.Mª Adrover ha destacat que “l’any passat se varen atendre 2.832 persones en el servei d’orientació laboral de l’entitat que presideix, l’agència de col·locació va intermediar en l’oferta de 1.014 llocs de feina i va assolir la col·locació de 539 persones. Aquestes xifres son provisionals, perquè ara mateix s’estan preparant les Memòries del 2016; però puc dir que enguany esperam millorar-les. De fet, només en els mesos de gener i febrer ja s’han atès 530 persones en el servei d’orientació laboral i s’han gestionat l’oferta de vers 200 llocs de treball en les jornades de selecció de personal que organitzem a la nostra seu, a petició de les empreses”.
A més, ha afegit, “hem desenvolupat, com contempla el PLO, projectes específics d’ocupació/formació per a col·lectius vulnerables, i hem fet esmenta destacada a les necessitats de formació que tenen els joves i d’inserció laboral que presenten les persones majors de 45 anys”. Així, ha dit, “gràcies a la col·laboració amb el SOIB, des de que va entrar aquest equip de Govern hem contractat a 338 persones a través de diversos programes com el RIL, Garantía Juvenil, Programa +30, Visibles, etc.. Estem especialment satisfets d’aquests resultats, perquè sabem que han ajudat molt a les persones que hi han participat, com elles mateixes ens han manifestat en més d’una ocasió”.
Pel que fa referència al punt que contempla el turisme com a eina de creació d’ocupació de qualitat, ha destacat els 14 projectes per un valor de quasi 14.000.000€ presentats per a la seva valoració a la Comissió per a l’Impuls de Turisme Sostenible.
Finalment, en les accions relacionades amb l’objectiu de dinamització del comerç local i de proximitat, ha recordat que estan treballant en el Catàleg d’establiments emblemàtics i tot just s’acaba de renovar les ajudes per al petit comerç, que subvencionen fins un 80% de les despeses que necessitin per a modernitzar el seu comerç o fer-ho mes accessible. “En 2017 aquestes ajudes son de 92.000€, el doble que en 2016. Pensam que les exhaurirem, perquè l’any passat ens va passar”. La propera reunió de seguiment està prevista per a setembre de 2017.