- El batle de Palma Antoni Noguera, el conseller de Treball, Comerç i Indústria Iago Negueruela i la regidora de Turisme, Comerç i Treball Joana Maria Adrover han presidit l’acte de reconeixement als establiments emblemàtics de Ciutat, que ha tingut lloc a la sala de Plens de l’Ajuntament.
- El catàleg el conformen 78 establiments: 1 de categoria 1A, 36 de categoria 1B, 11 de categoria 2 i 30 de categoria 3.
Avui ha tingut lloc a l’Ajuntament de Palma un acte de reconeixement als establiments emblemàtics de Palma, al qual ha assistit una nombrosa representació d’aquests negocis. 78 establiments formen part finalment del catàleg d’establiments emblemàtics de l’Ajuntament de Palma: 1 de categoria 1A, 36 de categoria 1B, 11 de categoria 2 i 30 de categoria 3. Durant l’acte, els representants dels establiments han rebut un diploma, el catàleg en format electrònic i un adhesiu identificatiu. La cerimònia ha estat presidida pel batle Antoni Noguera, el conseller de Treball, Comerç i Indústria Iago Negueruela i la regidora de Turisme, Comerç i Treball Joana Maria Adrover, que han coincidit en reafirmar el compromís de les administracions amb aquest tipus d’establiments i han ressaltat la seva contribució a fer ciutat.
A l’acte també han assistit per part de l’Ajuntament Pepa Peláez, coordinadora general de Turisme, Comerç i Treball; Sergio Gómez, director general de Comerç; Susana Rincón, gerent de PalmaActiva; i per part del Govern Pilar Sansó, directora general de Comerç i Empresa. Representants de les entitats que han col·laborat en l’elaboració del catàleg –ARCA, Universitat de les Illes Balears, Col·legi Oficial d’Arquitectes i Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials– també eren presents a la sala de plens.
L’homenatge ha començat amb la benvinguda per part de Joana Maria Adrover, regidora de Turisme, Comerç i Treball, que ha afirmat que els establiments del catàleg són el passat, el present i el futur de l’activitat comercial de Palma: “Avui ens trobam avui amb vosaltres, continuadors d’activitats que lluny de ser un simple record, són una realitat viva i tangible de persones que s’esforcen a diari per oferir el millor producte possible, amb uns trets diferenciadors com són el servei i tracte directe i personal, l’atenció, la proximitat…”. “Aquest catàleg no és el final del camí, sinó el principi, encara ens queden moltes mesures per implantar, des d’aquí reiter el nostre compromís per seguir treballant en un model de ciutat plural i divers, però també cohesionat i integrador, fomentant aquelles activitats com les vostres que li donen sentit”.
A continuació, i en nom dels establiments que rebien el reconeixement, han intervingut Miquel Riera, de Calçats Neus Palou, i Silvia Estela, de Sombrereria Casa Julià. Estela ha afirmat: “Tenim les coses de sempre però també les més actuals i atractives, els comerços emblemàtics no són monuments a visitar, sinó que estan més vius que mai”.
Durant la la seva intervenció, el conseller de Treball, Comerç i Indústria Iago Negueruela ha mostrat el seu suport “a la tasca de l’Ajuntament en tema de comerços emblemàtics, comerç de proximitat i model de ciutat”.
Ha tancat l’acte Antoni Noguera, batle de Palma, que ha afirmat que els establiments emblemàtics ajuden a que Palma sigui una ciutat amb personalitat i caràcter. El primer edil ha assegurat que confia en què aquest catàleg ajudi a conservar el paisatge comercial d’una ciutat en constant transformació: “Entre tots treballam per a la millora de la qualitat de vida a Palma, els establiments emblemàtics vertebren carrers, barriades i ens permeten identificar-nos amb el territori més immediat, esdevenen un referent de la nostra memòria col·lectiva”.
El Catàleg
El catàleg d’establiments emblemàtics de Palma està conformat per 78 establiments: 1 de categoria 1A, 36 de categoria 1B, 11 de categoria 2 i 30 de categoria 3. El catàleg ha estat elaborat per una comissió tècnica que es va constituir el desembre de 2016 i que durant el 2017 i 2018 va mantenir una vintena de reunions de feina en les quals es van treballar les fitxes.
Aquest catàleg d’establiments emblemàtics s’ha fet amb l’ impuls de l’Ajuntament i amb el lideratge de la Regidoria de Turisme, Comerç i Treball, i amb la col·laboració de la regidoria de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne; la regidoria d’Economia, Hisenda i Innovació, i la regidoria de Cultura, juntament amb la col·laboració desinteressada d’entitats com ARCA, la Universitat de les Illes Balears, el Col·legi Oficial d’Arquitectes i el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials.
Els establiments que formen part d’aquest catàleg compleixen uns requisits com l’antiguitat, mantenir una activitat singular o ser establiments que contenen elements patrimonials protegits inclosos al catàleg del PGOU de Palma o declarats Bé d’Interès Cultural (BIC) o Bé Catalogat (BC).
Categories
• Categoria 1A. Aquells establiments que compleixen amb els tres requisits indicats al paràgraf anterior:
o Que romanen oberts des de l’any 1940 o tenen una antiguitat major de 75 anys.
o Activitat comercial singular.
o Contenen elements patrimonials protegits inclosos al Catàleg del Pla General d’Ordenació Urbana de Palma (PGOU) o declarats bé d’interès cultural (BIC) o bé catalogat (BC).
• Categoria 1B. Aquells establiments que compleixin almanco dos dels tres requisits, però un o els dos ho siguin d’una forma molt significativa.
• Categoria 2: Aquells establiments que compleixen amb dos dels requisits.
• Categoria 3: Aquells establiments que compleixen almanco un dels tres requisits.
Mos cercaren per fer sa foto, mos varen prometre descontes al I.B.I., però veig que, finalment, tot segueix igual. Politica.