El catàleg d’Establiments Emblemàtics de l’Ajuntament de Palma ha quedat conformat aquest any per 93 establiments –front als 90 de l’any passat, hi ha hagut 5 altes i 2 baixes–. El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació Rodrigo Romero destaca que aquest any les subvencions per a establiments emblemàtics pugen de 20.000 a 50.000 euros. Segons Romero, “la quantia d’aquestes subvencions ha augmentat considerablement per posar en valor la seva activitat i per ajudar-los en aquests temps especialment difícils”.
La Comissió Tècnica d’Establiments Emblemàtics es va reunir a començament de 2020 i va ajustar els criteris i categories per adaptar-los a l’objecte de protecció, proposant fer girar la catalogació al voltant dels dos requisits fonamentals: l’antiguitat i l’activitat singular. Pel que fa a l’antiguitat, es reconeixen els establiments que es varen obrir abans de l’any 1940 o de més de 75 anys i que mantinguin la seva activitat a la d’ata d’avui. Respecte a l’activitat singular, es considera com a tal aquella que es distingeix pels coneixements que implica i que són o han estat expressió rellevant de la cultura tradicional balear en els aspectes materials, econòmics i socials.
Romero explica, que la Comissió, reunida de nou el mes de juny, va acordar que cinc nou establiments entressin al catàleg. Aquests establiments són:
- el celler Pagés (per activitat singular, va posar en valor la cuina mallorquina durant el “boom turístic” -ho continua fent a dia d’avui- i per la vessant social d’aquest tipus d’establiments típicament mallorquí)
- Gomex (per activitat singular, encara ara es dedica a treballar amb el cautxú i plàstic i manté una fesomia singular i característiques dels comerços antics).
- perruqueria Rodríguez (oberta el 1945)
- bar Venecia (obert el 1934)
- bar Rita (obert la dècada dels 40)