26 dones i 2 homes d’entre 24 i 59 anys en situació d’atur participen des d’aquesta setmana en la nova “Llançadora Connecta Ocupació” de Palma per reactivar i optimitzar la recerca de treball amb noves tècniques i eines acords a el nou mercat laboral
La nova “Llançadora Connecta Ocupació” de Palma ha començat a funcionar aquest mes de març per ajudar a persones en atur a reactivar la seva recerca de feina amb noves tècniques d’orientació laboral. Actualment, està integrada per 26 dones i 2 homes, amb edats compreses entre els 24 i els 59 anys, i amb diversos nivells formatius (des graduat fins a estudis universitaris).
Hi ha qui busca la seva primera feina i qui persegueix una nova oportunitat laboral després d’anys d’experiència en diferents sectors, com turisme, disseny, neteja, psicologia o informàtica, entre d’altres.
CULTURA COL·LABORATIVA.- Marina Fernández és la tècnic que ha realitzat el procés de selecció i l’encarregada de gestionar la llançadora durant els propers cinc mesos. Explica que els participants tenen perfils molt diversos, però molt complementaris. La seva tasca ara és convertir-se en un equip, millorar les seves competències transversals i digitals, compartir experiències i coneixements, reactivar la recerca de feina de forma col·laborativa i obtenir noves oportunitats laborals.
“Volen adaptar-se als nous canvis de l’mercat laboral, tant a l’hora de conèixer noves professions com en veure com han canviat les seves pròpies professions. Demanen orientació en les novetats en estratègies de recerca d’ofertes i desenvolupament de candidatures personals”, especifica Marina. El format de la llançadora és online. És a dir, els seus participants es reuneixen diversos dies a la setmana en sessions virtuals, a través de diferents aplicacions, com Meet.
En aquestes sessions, els participants realitzaran dinàmiques d’intel·ligència emocional per aprendre a desenvolupar un pla integral de recerca de feina i enfocar el seu objectiu professional; aprendran nous programes per actualitzar el seu currículum; assajaran entrevistes de treball per guanyar confiança i seguretat en els processos de selecció; reforçaran les seves competències transversals i habilitats digitals; trauran partit a l’smartphone i les xarxes socials per a la recerca de feina en línia, realitzaran mapes d’ocupabilitat i contactaran amb empreses.